Hyperdimensionell Jaquays

En megadungeon är en dungeon (nedan ”äventyrsgrottan”) som är så stor och omfattande att en hel kampanj kan utspela sig i den. Det måste alltså finnas tillräckligt många rum för att rollpersonerna ska ha något att göra hela sin äventyrarkarriär, och det måste finnas utmaningar för såväl nyskapade som mycket erfarna rollpersoner. Det behövs också en säker plats att återvända till där rollpersonerna kan läka, handla och lära sig nya saker. Traditionellt skapar man en grottnivå för varje character level (nedan ”rang”) och ökar svårighetsgraden en rang för varje trappa ner man tar i grottan. Sedan finns det en by eller stad som rollpersonerna når via högsta grottnivån. Men så här behöver det inte vara.

I en text som ofta hänvisas till beskriver The Alexandrian vad han anser vara god design för en megadungeon i allmänhet och vad Paul Jaquays gjorde bra i sina, nämligen varianter på den traditionella designen. Det kan vara flera ingångar till grottnivåerna varav ett par är genvägar och att ha fler vägar fram på varje nivå. Nivåerna i sig behöver heller inte ligga rakt under varandra och kan vara uppdelade i flera undernivåer. De behöver inte ens ligga på samma fysiska plats eller ens existensplan. Man kan variera i oändlighet men bör behålla två principer: det ska finnas delar av grottan som är svårare att nå än andra delar och det ska finnas delar som känns längre bort än andra delar.

Jag tycker att det är bra tips. Ingångar och genvägar till de olika grottnivåerna får växa fram efter hand. Det jag bestämt mig för redan nu är att första grottnivån är uppdelad i ett antal olika mindre grottor av nybörjarkaraktär. Jag kommer dessutom att låta fyra av mina totalt tio nivåer befinna sig på andra existensplan. Trots att de ligger i andra världar kommer de bete sig precis som en vanlig grottnivå: det finns in- och utgångar som är olika svåra att nå och motståndet kommer att vara anpassat efter en viss rang på rollpersonerna.

Här är en mycket tidig skiss på strukturen på de olika grottnivåerna.

Översikt samtliga nivåer.jpg

Annonser

En reaktion till “Hyperdimensionell Jaquays

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s